Sök:

Sökresultat:

1601 Uppsatser om Elevens värld - Sida 1 av 107

Elevens val : Ämnet utan kursplan

Syftet med detta examensarbete Àr att undersöka hur skolorna lever upp till lagstiftarens krav och syften nÀr det gÀller Àmnet elevens val.Elevens val omfattar 382 timmar av timplanens 6 785 timmar i grundskolan, d.v.s. 5 % av den totala undervisningstiden.Elevens val omnÀmns inte över huvud taget i lÀro- och kursplanen och enligt skollagen Àr syftet med elevens val att eleven ska fördjupa och bredda sina kunskaper i ett eller flera Àmnen. Kraven pÄ Àmnet Àr att tidsutrymmet ska uppfyllas och att undervisningen, liksom all annan undervisning i skolan, ska utgÄ frÄn gÀllande lÀro- och kursplan. Eleverna ska erbjudas ett allsidigt val av Àmnen inom ramen för elevens val. Sett ur ett vidare perspektiv gÄr det att finna fler syften som rör elevens stimulans, motivation och intresse.Tidigare forskning i detta Àmne Àr mycket begrÀnsad vilket innebÀr att den empiriska undersökningen fÄr stor betydelse.

Performansanalys av tvÄsprÄkiga elevtexter skriven pÄ modersmÄlet och det svenska sprÄket 

Undersökningen syftar till att visa andrasprÄkselevens sprÄkliga kunskaper pÄ modersmÄlet och pÄ svenska sprÄket. Arabisktalande eleven skriver tvÄ texter. Den första Àr pÄ modersmÄlet och den andra Àr översatts till svenskan. Performansanalys Àr ett bedömningsverktyg som beskriver vad eleven kan och som inte rÀknar elevens fel. Performansanalys Àr den metoden som anvÀnds för att analysera elevens texter och sedan bedöma elevens sprÄkliga kunskaper.

Boksamtal : Hur bearbetas böcker i förskolorna?

Syftet med studien var att genom en kvalitativ metod i form av fokusgruppsintervju undersöka högstadielÀrares upplevelser av elevers möjlighet till att förÀndra deras sjÀlvförmÄga (SE). Samt om lÀrarna bedömer att de genom sitt agerande kan pÄverka elevers SE. Som teoretiskt ramverk har Banduras (1986) teori om sjÀlvförmÄga anvÀnts. Resultaten visade att eleverna kunde bÄde stötta och sÀnka varandras SE. Feedbackens utformning var stor pÄverkansfaktor för elevers SE samt hur den förmedlades.

Matematikundervisning pÄ modersmÄlet ur LÀraren och elevens syn

Syftet med detta arbete var att studera hemsprÄket betydelse för elevens utveckling i matematik och undersöka lÀrarens och elevens syn pÄ matematiskt undervisning pÄ modersmÄlet. Jag har intervjuat nio elever och fyra lÀrare i den mÄngkulturella skolan som jag jobbar i. Genom detta arbete har jag kommit fram till att studiehandledningen pÄ modersmÄlet i studieverkstadsverksamheten som startades i skolan sedan 2005 Àr av stor betydelse för eleverna, dÀr studiehandledningen pÄ modersmÄlet gör att elevernas inlÀrning i bÄde matematik och sprÄk blir starkare.Nyckelord: modersmÄl, studiehandledning, andrasprÄkselever..

LÀrares upplevelser av elevers förÀndring i sjÀlvförmÄga under högstadietiden

Syftet med studien var att genom en kvalitativ metod i form av fokusgruppsintervju undersöka högstadielÀrares upplevelser av elevers möjlighet till att förÀndra deras sjÀlvförmÄga (SE). Samt om lÀrarna bedömer att de genom sitt agerande kan pÄverka elevers SE. Som teoretiskt ramverk har Banduras (1986) teori om sjÀlvförmÄga anvÀnts. Resultaten visade att eleverna kunde bÄde stötta och sÀnka varandras SE. Feedbackens utformning var stor pÄverkansfaktor för elevers SE samt hur den förmedlades.

Idrotten i skolan: en intresseskapare?

Vi har utgÄtt ifrÄn frÄgestÀllningarna som handlar om vilka faktorer som pÄverkar elevens instÀllning och intresse för idrottsundervisningen. Hur ÀmnesinnehÄllet pÄverkar elevens intresse har Àven belysts, vilket innehÄll lÀraren vÀljer, samt hur utformning och genomförande pÄverkar elevens instÀllning. Faktorer som pÄverkar elevernas intresse och instÀllning Àr mÄnga, dÀr elevinflytande, variation av innehÄll och kopplingar till hur eleverna kÀnner sig under lektionerna Àr viktiga delar. Begrepp som kan kopplas till elevens intresse Àr det sociokulturella begreppet, samt habitus. Slutsatser som kan dras Àr att skolan har ett stort ansvar nÀr det gÀller att lÀgga grunden för ett intresse för fysisk aktivitet samt stimulera till fortsatt utveckling hos eleverna..

LÀs? och skrivsvÄrigheter En fallstudie om TIL ur ett elev-, lÀrar- och förÀldraperspektiv

Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ hur lÀs- och skrivsvÄrigheter ser ut pÄ individ- och organisationsnivÄ inom skolan. Det innebÀr att jag kommer att studera en utvald elev och dennes lÀrare i skolan men ocksÄ förÀldrarna till denna elev för att se hur de upplever elevenssvÄrigheter i hemmet. Syftet Àr ocksÄ att granska TIL-metoden (Tidig Intensiv LÀstrÀning) och ta reda pÄ hur den metoden fungerar i praktiken samt att undersöka elevens upplevelserav metoden i skolan och i hemmet. Det metodologiska tillvÀgagÄngssÀttet jag valde varintervju med eleven, specialpedagogen, klasslÀraren samt elevens förÀlder för att fÄ en tydligbild av elevens utveckling frÄn starten under hösten i Ärskurs ett till mitten pÄ vÄrterminen iÄrskurs ett. Jag valde Àven att observera eleven vid fyra tillfÀllen dÄ eleven arbetade meddenna specifika metod i skolan och i elevens hemmiljö för att ta reda pÄ om det skedde nÄgon förÀndring i elevens lÀs- och skrivinlÀrning.

LÀrares och elevers syn pÄ elevens lÀrande vid individuella
utvecklingsplaner

Syftet med vÄrt arbete var att undersöka elevers och lÀrares uppfattningar om betydelsen av den individuella utvecklingsplanen vad gÀller elevens lÀrande. Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod, vi intervjuade fyra lÀrare verksamma i Ärskurs fem, samt tvÄ elever i lÀrarnas respektive klass. Vi har anvÀnt oss av kvalitativ intervjumetod dÄ det Àr mÀnniskors uppfattningar som vi Àr ute efter i vÄr undersökning. FrÄn resultaten i vÄr studie drar slutsatsen att lÀrare och elever anser att de individuella utvecklingsplanerna Àr av betydelse för elevens lÀrande. Det som lÀrarna och eleverna i undersökningen nÀmnt vara av betydelse för elevens lÀrande Àr att de under det individuella utvecklingssamtalet fÄr insikt i hur eleven förhÄller sig till de uppsatta mÄlen i styrdokumenten, samt vilka mÄl de ska strÀva mot.

Variation i undervisning av matematik

Syftet med följande arbete Àr att undersöka om varierad undervisning i matematik kan underlÀtta elevernas inlÀrning. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning inom varierad undervisning i matematik. Med hjÀlp av enkÀtundersökningar och intervjuer ville jag undersöka om varierad undervisning i matematik ökar elevens intresse och motivation, ökar det elevens matematiska sjÀlvförtroende, pÄverkar det positivt elevens instÀllning för matematik. Resultaten pekar pÄ att varierad undervisningen i matematik kan underlÀtta elevernas inlÀrning i matematik..

Att ta deltagarens perspektiv - pedagogens inblick i elevens skriftsprÄksutveckling To Take the Participant's Perspective - the teachers insight into the pupils written language development

Sammanfattning Vilken inblick har pedagogen i elevens perspektiv pÄ sin skriftsprÄksutveckling? I denna kvalitativa studie strÀvar vi efter att fÄ svar pÄ denna frÄga genom intervjuer med tvÄ pedagoger och nÄgra av deras elever. Studiens huvudsakliga syfte Àr att tillÀgna oss kunskap om vilken inblick pedagogen har i elevernas perspektiv i samband med skriftsprÄksutvecklingen. Genom studien vill vi ocksÄ inhÀmta kunskap om elevernas medvetenhet om sitt lÀrande i lÀs- och skrivsituationer. Ytterligare ett syfte med studien Àr hur pedagogernas inblick i elevens perspektiv pÄverkar deras undervisning.

Individuell utvecklingsplan - ett verktyg för lÀrande?

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka om lÀrare ser individuell utvecklingsplan som ett verktyg för elevens lÀrande. Uppsatsen fokuserar pÄ lÀrandet i individuell utvecklingsplan. Undersökningen genomfördes i form av intervjuer dÀr fem olika lÀrare frÄn grundskolan fick komma till tals och skildra sin syn pÄ individuell utvecklingsplan utifrÄn sin verklighet i skolan. DÄ individuell utvecklingsplan Àr i ett startskede utgÄr undersökningen frÄn nyckelord som vi funnit i AllmÀnna rÄd (Skolverket 2005) och som vi anser vara avgörande för elevens lÀrande sÄ att denne nÄr mÄlen i skolan. Resultatet visar att intervjupersonerna ser individuell utvecklingsplan som ett verktyg för elevens lÀrande.

Jag har dyskalkyli! : En elevs syn pÄ sina matematiksvÄrigheter och hur förÀldrarna, speciallÀrare och skolpsykolog arbetar för att hjÀlpa eleven genom skolgÄngen.

Med den hÀr studien vill vi visa elevens syn pÄ sina matematikssvÄrigheter. Vad innebÀr dessa svÄrigheter för den enskilde eleven, dennes förÀldrar och dennes speciallÀrare?Studien bygger pÄ en fallstudie dÀr syftet Àr att fördjupa vÄra kunskaper kring specifika matematiksvÄrigheter. Metoden som vi valt för arbetet Àr kvalitativ, dÄ vi har intervjuat eleven, dennes förÀldrar, speciallÀrare frÄn mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet samt en skolpsykolog.Resultatet visar att elevens svÄrigheter i matematiken omfattar vissa moment bl a spatialt tÀnkande och taluppfattning. I speciallÀrarnas undervisning med elevers specifika matematiksvÄrighe-ter anvÀnds metoder och test för att diagnostisera svÄrigheterna.

Bedömningsmatris YrkesÀmnen. För anvÀndning vid APL/Elevbyggen

Syfte: Utveckla en bedömningsmatris för anvÀndning vid formativ bedömning av elevens APL och elevbyggen vid utbildning pÄ Bygg och anlÀggningsprogrammet. Matrisen ska tydliggöra vad som ska bedömas och i vilken nivÄ elevens prestationer ligger.Teori: Vid utveckling av bedömningsmatris har jag anvÀnt mig av teorier om bedömning och matrismall utarbetad av Skolverket.Metod: Intervju av tre handledare som har erfarenhet frÄn APL verksamhet inom bygg och anlÀggningsprogrammet. UtifrÄn intervjuerna och faktainsamlingen skapar jag ett första utkast av matrisen som jag sedan anvÀnder vid bedömningssamtal med elev/handledare.Resultat: Matrisen som frÀmst Àr tÀnkt att anvÀndas vid elevens praktiska uppgifter har fÄtt positivt mottagande av de handledare som ingÄtt i utvecklingsarbetet. Handledarna tyckte beskrivningarna av kunskapsnivÄerna och moment i matrisen var lÀtta att förstÄ. Med matrisen som utgÄngspunkt utvecklades bedömningssamtalen och elevens prestation under praktiken kunde pÄ ett strukturerat vis dokumenteras.

Skolsköterskors samtal med elever om matvanor

Syftet med studien var att utforska innehÄllet i skolsköterskors hÀlsosamtal med elever om deras matvanor. En kvalitativ innehÄllsanalys med en induktiv ansats gjordes pÄ utskrifter frÄn 24 hÀlsosamtal. Vid analysen framkom fem kategorier som beskrev innehÄllet i samtalet om matvanor. Elevens levnadsvanor berörde kost, mÄltidsordning samt mat vid trÀning. Elevens sociala sammanhang visade att olika sociala grupper nÀra eleven pÄverkar matvanorna.

Elevers motivation - en studie av elevers lust att lÀra i Äk 5-9

Arbetets syfte har varit att belysa elevers uppfattningar om vad som motiverar dem i skolan. Genom elevintervjuer och genomgÄng av litteratur har vi sökt svaren pÄ vÄra frÄgestÀllningar.Resultatet visar att elevens intresse av Àmnena har stor betydelse. Dessutom pÄverkas elevens lust att lÀra av lÀraren och dennes personlighet och undervisningssÀtt, lektionsupplÀgg, miljö samt elevens egen upplevelse av sina prestationer.Det kom fram mÄnga förslag pÄ hur vi som lÀrare kan göra för att fÄ vÄra framtida elever att kÀnna motivation och lust att lÀra. Förslagen som ges berör i första hand lÀraregenskaper, undervisningssÀtt och lektionsupplÀgg. Dessutom visar bÄde intervjuerna och litteraturstudien att humor och glÀdje Àr nÄgot som skapar lust i skolan.

1 NĂ€sta sida ->